Úszókapu vasalatOK

Mi az úszókapu?

Az úszókapuk azok a típusú kapuk, ahol a kapunyílás teljes hosszában, a talaj és a kapuszerkezet között nem telepítenek a talajra sínt.
A kapunyílás teljes hosszában a kapuszerkezet nem egy sínen gördül, és áthaladáskor a gépkocsik nem mennek át sínen, hanem a szerkezetet két arra alkalmas görgős csapágy szerkezet tartja egy erős betontömbre szerelve. A görgőkre fel van fűzve a kapuszerkezet, és ez a görgős rendszer biztosítja a kapu oldal irányú nyitását és zárását, mely így egyszerű és elegáns megoldást ad.

További információk: előnyök - hátrányok - szerelési információk


Az alábbiakban a legszükségesebb úszókapuvasalatok és azok funkcióit mutatjuk be, röviden, bővebb információkért keresse kollégáinkat:

Úszókapu görgőkÚszókapu görgő

Az úszókapu görgők párban tartják a kapuszerkezetet és mozgatják/tartják a kaput mozgás közben. A görgőket egy betontömbre szerelik, melyre ráfűzik a későbbiekben a kaput. A görgők mindig adott C-sínhez vannak méretezve, teherbírás és szerelt csapágy mennyiség, valamint talp szerkezet szempontjából térnek el egymástól. TIPP: használjon állítható talpat ezzel könnyebb a szerelés és a görgők beállítása. A teljesen vízszintes kialakítás és a görgők egymás közötti távolságának meghatározása, az úszókapu hosszú élettartamának alap pillérei. Figyelmesen olvassa el  a   telepítési útmutatóban, valamint a szerelési tanácsokban leírtakat.
   

C-SÍNEK

C sínek úszókapuhoz
A C-sínek a kapuszerkezet aljára kerülnek (a hasítás a talaj felé néz), különböző méretben áruljuk a kapu súlyának és a kapunyílásnak megfelelően kell választani. Általában 6 méter hosszú a C-sín, de vásárolható 3 méteres szál is. Felületüket tekintve, vannak horganyzott és nyers fekete sínek, valamint rozsdamentes kivitelűek.  Minden sínnek saját görgő csoportjai vannak, azok nem felcserélhetőek. A C-sín méretezését a kapuszerkezet súly  és a kiválasztott kapunyílás határozza meg. Kérje kollégánk segítségét.

 

FELFUTÓ GÖRGŐK

Úszókapu felfutó görgők

A felfutó görgőket a C-sínek végébe lezárásként használják, mely elősegíti a kapuszerkezetet a fogadókonzolra történő felfutásban. A felfutó görgő szépen belevezeti a pihentető/fogadó konzolba a kaput, így a terhelés a tartó görgőcsoportokon kevesebb lesz. TIPP: ipari nagy fesztávú kapuknál érdemes kettő darab felfutógörgőt használni egyet nyitási másikat a zárási irányba, így a kapu nyitott állapotban is a pihentetőn van illetve zárt állapotban szintén. 

 

konzol és kapuütközőKapuütköző

A kapuütköző szintén fontos kiegészítő mind zárási mind nyitási irányba. A klasszikus fogadó konzolokra a fenti felfutó görgő belevezeti a kaput záródáskor, és tehermentesíti a hátsó két darab tartó görgősort. Tipp: Rakjon végütközőt a kapun nyitási irányába is, hogy a nyitási manőver végén a kapuszerkezet megálljon, ne fusson le a görgőkről. Ipari környezetben, ha a kapu sokat van nyitott állapotban (pl. telephely nyitvatartási idejében), a második fogadó konzol telepítésével szintén tehermentesítjük a görgősort és ezáltal nő az úszókapunk élettartama.

   

Vezető görgők
Vezető görgők

 

Az úszókapuk oldal irányú eldőlése miatt, a kapuszerkezetet meg kell támasztani és vezetni egy felső vezető görgővel. Ezek a görgők lehetnek műanyagok, fém csapágyasok, konzolosak és különféle átmérővel választhatóak, annak megfelelően, hogy miben fognak futni. Közre foghatják magát a kapuszerkezet is vagy U-acéllal, szögvassal vannak telepítve. Nagyobb méretű kapuknál mindkét fogadóoszlopon szoktak szerelni vezető görgőt, vagy a fogadó oszlopra görgős felső bevezetőt használnak. Tipp: fa borítású vagy trapézlemezzel borított kapunál nem használható a közre fogós felső megvezetés, mert fizikailag nem tud futni benne a kapuszerkezet.

 

úszókapu Kiegészítők


A fentiekben bemutattuk az alapvető úszókapu vasalatokat, azonban ezek csak a kapuszerkezet működésére adtak megoldást, a kapu még számos kiegészítővel bővíthető. Fogantyúk, kilincsek zárak, motorok, villogók stb. Tipp: Záraknál érdemes figyelembe venni, hogy tervezzük-e az automatizálást, mert kapunyitó felszerelése esetén lesznek zárak, amik nem jönnek számításba, pl. fix kampós zárak.


   

Kapumotorok
Kapunyitó motor úszókapuhoz


A Motorline kapunyitó automatikák megbízható működéssel mozgatják az úszókapu szerkezeteket, számos funkció beállítható a vezérléseken, mint például automata visszazárás áthaladás esetén, kerti világítás vezérlése, kiskapu funkció stb. Tipp: ha úszókapura szerelünk motort, akkor figyelembe kell venni a kapunyílást és a teljes kapuhosszát valamint a kapu teljes súlyát. A kapumotor méretezését és a megfelelő kapumotort az alábbiak szerint számolhatjuk ki és méretezhetjük: A teljes kapuhossz és kapunyílás hányadosa kiad egy szorzó számot, amivel az összsúlyt felszorozzuk, így a kapuszerkezet  méretezését figyelembe véve meg tudjuk határozni a kapumotor teherbírásának javaslatát. Pl. Ha van egy 270kg összsúlyú, 5,5 méteres teljes kapuhosszúságú, 3 méteres nyílás lefedésére alkalmas úszókapunk, akkor a számolás a következő: 5,5/3=1,8333, 270kg x 1,8333=cca.495 kg. Ez azt jelenti, hogy a Motorline KIT BRAVO500, 500 kg-os teherbírású kapumotor ideális választás a kapuszerkezet biztonságos üzemeltetésére.


   

Úszókapu szettek
Úszókapu szett

Számos úszókapu szettet összeállítottunk Vásárlóinknak, hogy könnyebbé tegyük a vasalatok beszerzését és az alkatrészek kompatibilisek legyenek egymással. A szetteket különböző C-sín hosszúsággal és nyílás lefedéssel és különböző kapusúllyal állítottuk össze, hogy az Önnek leginkább alkalmas megoldást megtalálja. Tipp: a C-sín felülete lehet horganyzott vagy nyers fekete  kivitelű is, de a vasalatok mindig horganyzottak, minden szettben.
   

úszókapu keret gyártás
Úszókapu gyártás

Úszókapu gyártást és beszerelést vállalunk Partnerünknek köszönhetően, rövid határidővel. Az úszókapukat címre leszállítjuk és igény szerint be is szereljük. Tipp: betonozási munkát nem vállalunk


 

Az úszókapuk Előnye

Behajtáskor nincs kopó alkatrész a talajon, amin az autó áthalad; elegáns és praktikus megoldás; 3 métertől akár 22 méter kapunyílásig is elkészíthető; időjárás álló, télen nem fagy rá az eső/hólé; későbbiekben nagy karbantartást nem igényel; telepítésnél a betonozási munka  "csak"  a betontuskó kialakításáig terjed nem szükséges a kapunyílás teljes hosszában meglévő burkolathoz hozzá nyúlni.

az úszókapuk Hátránya

A kapuszerkezet hosszabb, mint egy hagyományos tolókapunál, mert a kapunyílás méretére még rá kell számolni a merevítéssel megnövekedett kapuszerkezetet is. Azokon a helyeken ahol nem fér el egy ideálisan méretezett úszókapu nem javasoljuk a telepítését. Az úszókapu alkatrészek drágábbak a tolókapu alkatrészeknél.

Tippek úszókapu szereléshez

A kapuszerkezet méretét és a rendelkezésre álló helyet mindig gondosan tervezze meg és ellenőrizze. Tekintse meg telepítési segédletünket, és szerelési tanácsainkat, a betonozási méretezésben is szívesen segítünk. Érdemes figyelembe venni és már most kialakítani a kapumotor helyét és kiállását, még akkor is ha első körben nem lesz automatizálva a kapu, a tervezésével jelentős időt és munkát spórolhatunk meg, ha a későbbiekben mégis úgy döntünk, hogy lesz kapumotor. A kapuszerkezet/váz elkészítésekor mindig a kapuburkolatnak és nyílásnak megfelelő zártszelvényt, megfelelő falvastagságú alapanyagokat használjuk, hogy stabil és hosszútávon jól  működő úszókapuszerkezetet kapjunk. A C-sínre mindig a meglévő teljes szerkezetet ültessük, a C-sín nem lehet soha önmagában a kapuszerkezet alsó váza. Partnerünk jóvoltából számos úszókapukeret gyártásban tudunk segíteni. Úszókapu szerkezeteink

(Írta: Tolnay Anett, minden szerzői jog fenntartva)

Úszókapu vasalatok


Még nem regisztrált?  Regisztráció
Bejelentkezés
OK
A weboldalon feltüntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák.