tolókapu vasalatOK

Mi a tolókapu?

A tolókapuk azok a típusú kapuk, ahol a kapunyílás teljes hosszában egy talajra szerelt vezetősínen két vagy több görgőn mozgatjuk a kaput.
Áthaladáskor a gépkocsik átmennek ezen a lefektetett sínen. Egyszerű megoldást biztosít és olcsóbb, mint egy úszókapu.

További információk: előnyök - hátrányok - információk

tolókapu görgők szerelési módjai

A tolókapuk alsó görgős kialakítása négy féle lehet, a görgők szerelési módja szerint.

Tolókapu szett

Tolókapu szett

Tolókapu szett

Tolókapu szett

Átmenő tengellyel szerelhető          

Belső süllyesztésű, csavarozható       

Belső süllyesztésű hegeszthető       

Villás, kívül szerelhető

Az alábbiakban a legszükségesebb tolókapuvasalatok és azok funkcióit mutatjuk be röviden, bővebb információkért keresse kollégáinkat:

tolókapu görgők

Tolókapu görgők

 

A tolókapu görgők, a kapuszerkezet aljára vannak felerősítve a fenti szerelési mód egyikével és egy erős sávalapra rögzített sínen mozgatják a kaput. A görgőket terhelés szempontjából és szerelési mód, valamint futó felületük kialakítása alapján tudjuk megkülönböztetni. A tolókapu görgő kínálatunk széles, a lakossági kisebb görgőktől egészen a nagy ipari kapukhoz szükséges görgőkig mindenre tudunk megoldást kínálni. TIPP: A görgő kiválasztása előtt érdemes megbecsülni a kapu összsúlyát, figyelembe venni a görgő magasságát, hogy mennyire emeli el majd a kapuszerkezetet a vezető síntől, illetve a görgő futó felületének és a sín futófelületének megegyezőnek kell lennie. Ne feledkezzünk el a a felhasznált zárszelvény méretezéséről, hogy a görgő elférjen benne.

   

vezető sínekTolókapu sínek

A tolókapu vezető síneket a kapu teljes működési hosszában a földre telepítik. A tolókapu sínek 3 méteres hosszúságban kaphatóak, horganyzott kivitelben, többféle futó felülettel és többféleképpen rögzíthetőek a betonra. Futó felületüket tekintve, vannak V és O profil kialakításúak, és annak megfelelően szükséges hozzá kiválasztani a megfelelő profilú görgőt. Tipp: A O kialakítású síneknél figyeljen a rádiuszra, mert több féle futó felületű sín létezik. A sínt csak megfelelően előkészített szilárd sávalapra lehet telepíteni, a hosszú távú megbízható működés érdekében, a megfelelő betonozási eljárás betartásával. Télen előfordulhat a sínek jegesedése, amit egy sínbe szerelt fűtőszállal tudunk kivédeni.

 

konzol és kapuütközőKapuütköző

A kapuütköző szintén fontos kiegészítő mind zárási mind nyitási irányba. A klasszikus fogadó konzolokra a kaput záródáskor ráengedhetjük, míg nyitási irányba is szükséges egy fizikai ütköző, hogy a kapu ne fusson le a sínről. Az ütközőket lehet betonozni, vagy dűbelezni.

   

Vezető görgők
Vezető görgők

 

A tolókapuk oldal irányú eldőlése miatt, a kapuszerkezetet meg kell támasztani és vezetni egy felső vezető görgővel. Ezek a görgők lehetnek műanyagok, fém csapágyasok, konzolosak és különféle átmérővel választhatóak, annak megfelelően, hogy miben fognak futni. Közre foghatják magát a kapuszerkezet is vagy U-acéllal, szögvassal vannak telepítve. Nagyobb méretű kapuknál mindkét fogadóoszlopon szoktak szerelni vezető görgőt, vagy a fogadó oszlopra görgős felső bevezetőt használnak. Tipp: fa borítású vagy trapézlemezzel borított kapunál nem használható a közre fogós felső megvezetés, mert fizikailag nem tud futni benne a kapuszerkezet.

 

TOLÓkapu Kiegészítők


A fentiekben bemutattuk az alapvető tolókapu vasalatokat, azonban ezek csak a kapuszerkezet működésére adtak megoldást, a kapu még számos kiegészítővel bővíthető. Fogantyúk, kilincsek zárak, motorok, villogók stb. Tipp: Záraknál érdemes figyelembe venni, hogy tervezzük-e az automatizálást, mert kapunyitó felszerelése esetén lesznek zárak, amik nem jönnek számításba, pl. fix kampós zárak. Kérje kollégáink segítségét telefonon vagy emailen.


   

Kapumotorok
Kapunyitó motor úszókapuhoz


A Motorline kapunyitó automatikák megbízható működéssel mozgatják az tolókapu szerkezeteket, számos funkció beállítható a vezérléseken, mint például áthaladás után automata visszazárás, kerti világítás vezérlése, kiskapu funkció, társasházi funkciók, stb. Tipp: ha tolókapura szerelünk motort, akkor figyelembe kell venni a kapu összsúlyát és nyílás hosszát és ennek megfelelően kell kiválasztani az ideális kapumotort, illetve számos tényezőt is érdemes végig gondolni pl. milyen sűrűn lesz használva a motor egy nap. Kérje kollégáink segítségét, az ideális kapumotor kiválasztásában.


   

tolókapu szettekTolókapu szettek

Számos tolókapu szettet összeállítottunk Vásárlóinknak, hogy könnyebbé tegyük a vasalatok beszerzését és az alkatrészek kompatibilisek legyenek egymással. A szetteket különböző szerelésű görgők szerint állítottuk össze, teherbírás alapján, általában 6 méter tolókapu sínnel. Az ideális tolókapu garnitúra kiválasztásában keresse kollégáinkat.
   

tolókapu keret gyártásTolókapu gyártás

Tolókapu gyártást és beszerelést vállalunk Partnerünknek köszönhetően, rövid határidővel. Az tolókapukat címre leszállítjuk és igény szerint be is szereljük. Tipp: betonozási munkát nem vállalunk, a kapusínt csak megfelelő betonszerkezetre, talajra lehet szerelni.


 

A tolókapuk Előnye

A tolókapuk nagy előnye, hogy a kapuszerkezeten túl a hozzá tartozó vasalatok olcsóbbak, mint az úszókapuk esetében. Kapunyílás szempontjából nincsenek határok, a nagyobb teherbírás is lehetséges, masszív több tonnás teherbírású görgők is kaphatóak. Ugyan olyan nyílás lefedés esetében egy tolókapu szerkezet mindig kevesebb helyet foglal el teljes kapuváz szerkezetként, és kisebb helyen mozgatható, mint egy úszókapu, mert a tolókapu szerkezeteknél nem kell számolni jelentős váz túllógással.

a tolókapuk Hátránya

Hátránya, hogy több betonozási munkát igényel, mert a teljes sínrendszert le kell telepíteni egy arra alkalmas, szilárd beton sávalapra, melyet gondosan kell elvégezni, a tartós működés érdekében. A gépkocsik a lefektetett sínen áthajtanak, zökkennek illetve télen a sín jegesedhet és a görgővel összefagyhat nem kis bosszúságot okozva. A jegesedést egy fűtőszállal kivédhetjük, ugyanakkor a sínre hulló falevelek, ágak vagy kavics is megakaszthatja a kaput, ezért gyakori karbantartást igényel a sín. Jellemzően tartósság szempontjából számolni kell azzal, hogy egy süllyesztett görgő, vagy átmenő tengellyel szerelt görgő esetében, a kapuváz alsó szelvénye nyitva lesz és időjárás, korrózió szempontjából megviseli.


Tippek tolókapu szereléshez

Érdemes figyelembe venni és már most kialakítani a kapumotor helyét és kiállását, még akkor is ha első körben nem lesz automatizálva a kapu, a tervezésével jelentős időt és munkát spórolhatunk meg, ha a későbbiekben mégis úgy döntünk, hogy lesz kapumotor. A kapuszerkezet/váz elkészítésekor mindig a kapuburkolatnak és nyílásnak megfelelő zártszelvényt, megfelelő falvastagságú alapanyagokat használjuk, hogy stabil és hosszútávon jól  működő tolókapuszerkezetet kapjunk. A kapu teljes működési hosszában szilárd és megfelelően előkészített, kellő mélységű és szélességű sávalapot kell készíteni. Partnerünk jóvoltából számos tolókapukeret gyártásban tudunk segíteni. Tolókapu szerkezeteink

 

(Írta: Tolnay Anett, minden szerzői jog fenntartva)


Még nem regisztrált?  Regisztráció
Bejelentkezés
OK
A weboldalon feltüntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák.