függőkapu vasalatOK

Mi a függőkapu?

A függőkapuk azok a típusú kapuk, ahol egy mennyezetre szerelt sínben több felfűzött görgősoron mozgatjuk a kaput. A teher hatására a függőkapu görgők a sín "karmaiban" felfekszenek és a kapukerethez erősített görgőkön halad a kapu oldal irányba. A függőkapu oldal irányú kilengése ellen pedig egy vezető görgőt alkalmazunk, mely segítségével nem billeg a kapu jelentősen. A függőkapu rendszerek lehetnek ipari kivitelű, masszív függőkapuk, alkalmasak ipari csarnokajtók, tárolók, raktárak bejárataként felhasználva. Ipari kivitelű függőkapu garnitúrák akár 750 kg teherbírásig is alkalmasak, különböző kialakítású függőkapu görgő, függőkapu sínek alkalmazásával. Lakossági vonalon a kisebb méretű fém függőkapusínek szintén alkalmasak lehetnek térelválasztásra, kisebb tárolókhoz, raktárak ajtajaként felhasználva, ugyanakkor lakossági térelválasztásra, beltéri szoba leválasztásra, kamra ajtónak stb. kifejezetten erre a célra kialakított halk működésű beltéri térelválasztó rendszerünket ajánljuk.

Külön kialakítottunk függőkapu garnitúrákat is, melyek, már tartalmazzák a legszükségesebb vasalatokat, így Ön könnyedén megrendelheti egyben a vasalatokat.

További információk: előnyök - hátrányok - szerelési információk


Az alábbiakban a legszükségesebb függőkapuvasalatok és azok funkcióit mutatjuk be, röviden, bővebb információkért keresse kollégáinkat:

Függőkapu görgőkFüggőkapu görgő

A függőkapu görgőket érdemes minimum párban használni, a terheket a görgő csoportok viszik. Nagyobb tehernél akár 2-3 vagy még több görgőre tudjuk elosztani a súlyt. Egy görgő egység állhat 1x2, illetve 2x2 görgő csapágyból, fém, illetve műanyag futó felülettel. A műanyag kerékkel ellátott alkatrészek nagy súly mozgatására nem alkalmasak, de sokkal halkabbak. Fém kerékkel ellátott társaikból van zárt, illetve nyitott csapágyas kivitel, zárt csapágyasokat kimondottan poros helyre ajánljuk. A görgőkhöz kapható vasalatok, a szerkezet mozgása közbeni megszorulását akadályozza meg, mert egy minimális mozgást enged a szerkezetnek ezért nem tud megszorulni.


   

Függőkapu SÍNEKFüggőkapu sín

A C-sínek a kapuszerkezetet fölött helyezkednek el és vezetik meg a szerkezetet. Megvezetés mellet a terheket is viszik, a C-sínen található nyílás befelé vissza van hajtva a nagyobb teherbírás érdekében. Általában 6 méter hosszú a C-sín, de vásárolható 3 méteres szál is. Felületüket tekintve, vannak horganyzott és nyers fekete sínek is. Minden sínnek saját görgő csoportjai vannak, azok nem felcserélhetőek. A toldás történhet a tartó konzollal vagy a kifejezetten a toldásra használt vasalattal.

   

Megvezető GÖRGŐKVezető görgők


A megvezető görgők a kapuszerkezet oldalirányú elmozdulását akadályozzák meg. Célszerű a megvezető görgőket U acélban fútatni, amit a szerkezet aljára rögzítünk, hogy lefele nézzen. A görgőt a talajhoz tudjuk rögzíteni, érdemes számunkra a megfelelő rögzítéshez a görgőt kiválasztani. A rögzítés lehet a görgő menetes szárával, vagy a konzollal szereltek esetében csavarral. Alsó megvezetés minden esetben szükséges, a megfelelő, ha nyitás és zárás irányban is teszünk ilyen görgőt.


   

kapuütközőkÜtköző

Az ütközők széles választékát találja kínálatunkban, akár sínbe helyezhető vagy dübelezhető kivitelről legyen szó. Az ütköztetés igencsak fontos, mert így meg tudjuk akadályozni, hogy a szerkezet tovább menjen a sín pályán ezáltal baleseteket tudunk megakadályozni.

 

   

konzolok
Konzolok

Minden függőkapu sínhez tartozik kettő fajta konzol, egyikkel oldalfalra a másikkal mennyezetre tudjuk rögzíteni a sínt. Konzol választásnál mindig figyeljünk a sínek méretére. Mini függőkapu sínünket akár csavarral is lehet a mennyezethez rögzíteni, nem fontos konzol hozzá.

 

   

függőkapu Kiegészítők


A fentiekben bemutattuk az alapvető függőkapu alkatrészeket, azonban ezek csak a kapuszerkezet mozgatására adtak megoldást, a kapu még számos kiegészítővel bővíthető. Fogantyúk, kilincsek, zárak.

 


   

Függőkapu szettek
Függőkapu szett

Számos függőkapu szettet összeállítottunk Vásárlóinknak, hogy könnyebbé tegyük a vasalatok beszerzését és az alkatrészek kompatibilisek legyenek egymással. A szetteket különböző C-sínnel és különböző kapusúllyal állítottuk össze, hogy az Önnek leginkább alkalmas megoldást megtalálja.

   

 Beltéri térelválasztóBeltéri térelválasztó

A beltéri térelválasztók szintén a függőkapuk családjába tartoznak, azonban kinézetük, kialakításuk lakossági kisebb teherbírású függesztett rendszerek szereléséhez igazodnak. A beltéri térelválasztó vasalatokat egyben csomagolva kész szettként értékesítjük különböző sín hosszall. A szettek 40 vagy 80 kg teherbírást tudnak.

 

Az függőkapu Előnye

Behajtáskor nincs kopó alkatrész a talajon, amin az autó áthalad. Praktikus és gazdaságos megoldás, akár nagy méretű kapuk mozgatására is alkalmas. Időjárás álló, télen nem fagy rá az eső/hólé; későbbiekben nagy karbantartást nem igényel. Illetve a műanyag kivitelek beltéren is használhatók a halk működésük miatt.

az függőkapu Hátránya

A függőkapu sín felső rögzítésénél figyelni kell, hogy a szerkezet, amihez rögzíteni szeretnénk a sínt kibírja a kapuszerkezet teljes súlyát. A szerkezet és a görgők precíz beállítást igényelnek, de megfelelő beállítással könnyedén mozgatható a szerkezet évekig. Figyelni kell, hogy a teher a görgőgön legyen, a túl masszív görgőszerkez

Tippek függőkapu szereléshez

Első körben meg kell vizsgálnunk a szerkezetet, amihez rögzíteni szeretnénk a sín, hogy elbírja-e megfelelően. A második lépésben a sín pálya szabad út vonaláról kell megy győződnünk, illetve a rögzítésisík és a talajsíkja párhuzamos-e egymással. Harmadik körben a szerkezet várható súlyát kell kiszámolni, hogy megfelelő sín és görgő szettet válaszunk (érdemes kis ráhagyással megválasztani a szettet, a hosszú tartós működés érdekében). Negyedig pontban az alsó megvezetésről kell gondoskodni, melyre több lehetőség van. A legkedveltebb, a szerkezet aljára szerelt U-acél felhelyezése, aminek a nyílása lefele néz és ebben az aljzatbetonba rögzített görgő fut. Ennél a kialakításnál érdemes nyitás és zárás irányba is alsó megvezetőt szerelni, a szerkezetet érdemes 10-10cm nagyobbra csinálni a nyílásnál, hogy a nyílást teljesen elfedje a szerkezet és megfelelő alsó megtámasztása érdekében. Ötödik pontban a szerkezet ütköztetése ajánlott, ezt nyitás és zárás irányban is javasolt. Ütköztethetjük a talajhoz rögzített ütközővel, de a kár a sínbe rejtetten is tudunk elhelyezni ütközőt.

(Írta: Fejes Zoltán, minden szerzői jog fenntartva)

Függőkapu szett


Még nem regisztrált?  Regisztráció
Bejelentkezés
OK
A weboldalon feltüntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák.